header.jpg
vrijdag 21 november 2014

Dinsdag 25 november ZERO AFVAL.

Hier op school denken we aan onze planeet! Dankzij onze inspanningen vorig jaar werden we beloond met ongeveer 270 euro vanwege de gemeente Harelbeke. De centen hiervan werden vorig jaar geïnvesteerd in de omheining van ons groen hoekje op de kleuterspeelplaats. Ook dit jaar zullen we de centjes een groene bestemming geven.
Volgende week doen we mee aan de actie ZERO AFVAL. Maandag checken we de inhoud van de vuilnisbakken. Hoeveel afval hebben we op 1 dag verzameld op school, in de klas en op de speelplaats.
Op dinsdag doen we ons best om geen restafval mee te hebben naar school. Zo worden we ons bewust hoeveel afval we wel produceren.
De leerkrachten
engageren zich die dag om geen warme maaltijd in een aluminium bakje te bestellen of een koude schotel in een plastic bakje. Geen brikjes en wegwerpplastic. Reeds enkele jaren g
ebruiken we op school papier op een verstandige manier: recto-verso, bakje voor kladpapier, niet printen wat niet nodig is,…
Wat kunnen de kinderen doen? Koeken in een koekendoosje - geen brikjes mee naar de opvang, maar een drinkbus - geen aluminiumfolie in de brooddoos maw alleen herbruikbare verpakkingen.

Zero afval
Verklein de afvalberg. Goed voor ons, goed voor ’t milieu én goed voor onze portemonnee. 

Wanneer? 
Dinsdag 25 november 2014 

Wat doen we? 
We ontdekken afvalarme alternatieven voor onze dagdagelijkse bezigheden: eten, drinken, schrijven, onze kledij, ontspanning,… 

Waarom doen we dit? 
De gemiddelde Belg produceert jaarlijks zo’n 500 kg huishoudelijk afval. Om al deze spullen en verpakkingen te maken, waren er heel wat grondstoffen en energie nodig. Het afval moet ook verwerkt worden: storten, verbranden of recycleren. Dit alles heeft een grote impact op ons leefmilieu.

Ga je voor minder afval dan:

  • bescherm je natuurlijke hulpbronnen (hernieuwbaar en niet-hernieuwbaar);
  • beperk je het transport van grondstoffen en afval;
  • verklein je de uitstoot van broeikasgassen;
  • verminder je de kosten voor afvalbeheer voor de gemeenschap.

Wij doen mee:
Verminder verpakkingsafval: drinkbussen, flesjes hergebruiken, bekers in de klas, brooddozen, tussendoortjes in herbruikbare doosjes,… 


Consumeer anders: tweedehandsbeurs of -inzameling, samen spullen herstellen tijdens een ‘repair-café’,…

Voorleesweek

Dit weekend start de voorleesweek
Stichting Lezen wil iedereen aansporen om voor te lezen. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen.

Volwassenen genieten trouwens net zo hard van mooie woorden. Voor ouderen is voorgelezen worden zelfs vaak de enige toegang tot verhalen. Ze bieden gespreksstof en brengen het verleden even dichterbij. 
Op school staat voorlezen ook in de kijker. De kleuterjuffen wisselen eens van klas om voor te lezen. De zorgjuf haalt de kleutertjes eens uit de klas om voor te lezen. De juffen en meesters in het lager lezen voor tijdens de speeltijd. Doen jullie mee? Want voorlezen is van iedereen, voor iedereen. Van 0 tot 99. 
donderdag 13 november 2014

Wedoitindevuilbak

Vorig schooljaar engageerden we ons voor het project'Letsdoitindevuilbak'. Elke maand is er een andere klas die het zwerfvuil in de schoolomgeving opruimt. Je kan niet geloven wat er allemaal verdwijnt tussen de struiken. Heel wat mensen vinden nog steeds niet de weg naar het containerpark voor wat ze niet in de vuilniszak krijgen.
We vinden het belangrijk dat we de leerlingen op die manier mee bewust helpen maken omtrent de afvalproblematiek. Dit schooljaar staat trouwens afval in de kijker. In het 2de trimester wordt het thema in alle klassen uitgewerkt.


vrijdag 7 november 2014

Dank aan het oudercomité.

Het schoolteam dankt het oudercomité voor de aankoop van didactisch materiaal voor onze lagere klassen. Iedere klas is nu trotse eigenaar van een klok waarbij de tijd synchroon digitaal en analoog wordt weergegeven. Kloklezen is niet eenvoudig, maar wel dagelijks nodig. Voor leerlingen die heel erg visueel ingesteld zijn kan deze klok een ondersteuning bieden bij het krijgen van inzicht in de klok.
Ook de aankoop van didactisch materiaal voor onze nieuwe kleuterklas werd gesponsord door het oudercomité. Vorig schooljaar werden boekjes aangekocht voor het 1ste leerjaar om het tutorlezen te ondersteunen, waarbij leerlingen van het 4de leerjaar gaan lezen met leerlingen van het 1ste leerjaar.
Elke klas kan ook ieder jaar beschikken over 75 euro voor extra uitgaven bijv. een kooksessie, didactisch materiaal, ... De meerdaagse schoolreizen worden ook door het oudercomité gesponsord. 




dinsdag 4 november 2014

Zin om een danske te placeren?


‘Zin om een danske te placeren’ – Nog geen kaarten ?
Op 22 november 2014 organiseert het oudercomité ‘Zin om een danske te placeren’.  De speelzaal van ‘De Vleugel’ zal omgetoverd worden in een gezellige retrosfeer.
DJ Eddy zal ervoor zorgen dat we onze benen kunnen strekken en uit de bol gaan op muziek van ‘The Seventies till the Nighties’.
Wie echter geen zin heeft om te dansen, kan gezellig genieten en kletsen in ons retrosalon.
Onze deuren gaan open om 21u en blijven open tot in de vroege uurtjes.
Kaarten in voorverkoop bedragen 5€, aan de deur 7€.
Op woensdagmiddag 05/11, donderdagavond 6/11 en vrijdagavond 7/11 zal u kaarten kunnen bekomen aan de schoolpoort en donderdag 6/11 tijdens de avondopvang.
U kan ook nog steeds kaarten bekomen door het inschrijvingsformulier af te geven aan de leerkracht van uw kind of een mailtje te sturen naar TDdevleugel@gmail.com

We hopen u zeker op deze activiteit te mogen verwelkomen.
Het oudercomité

Infodag omtrent leeproblemen.


logouitdata.jpg
 Al 25 jaar ijvert Sprankel voor de belangen van normaalbegaafde kinderen met leerproblemen in Vlaanderen.
Meestal gaat het hierbij om moeilijk leren lezen en schrijven (dyslexie), moeite hebben met leren rekenen (dyscalculie), traag leren of concentratieproblemen.

Ter gelegenheid van haar 25e verjaardag organiseert Sprankel vzw een nationale studiedag onder het thema:

Leerproblemen
Een wereld van verschil !

Deze studiedag nodigt vooral ouders, maar zeker ook leerkrachten, deskundigen en beleidsmensen uit om elkaar te ontmoeten en het kind met leerproblemen centraal in de aandacht te plaatsen.

Wij maken samen het verschil !’

Concreet: Zaterdag 22 november 2014
                   Cultuurcentrum Hasselt
                   8u30 tot 16u30
                   Ouders, lid van Sprankel, betalen 30 euro inkom
                   Begeleiders, leerkrachten, professionelen betalen 65 euro

Download hier het volledige programma of een affiche.
Nu inschrijven kan hier.

Een voorproefje ? Deze sprekers mag je verwachten:

Prof. dr. Koen Devriendt KULeuven – Centrum menselijke erfelijkheid
Prof. dr. Pol Ghesquière KULeuven – Hersenonderzoek bij dyslexie
Afgevaardigde van het Departement Onderwijs – Het M- decreet
Prof. dr. Wim Tops RUGroningen NL – Vreemde talen en dyslexie
Prof. dr. Annemie Desoete UGent – Wiskunde en dyscalculie
Prof. dr. Wied Ruijssenaars RUGroningen NL

Kalender

Pagina's

Steun ons oudercomité

Zoeken in deze blog

Volg ons via facebook...